Poradna Hi-Fi systémy


Autor: | Vloženo: 26.02.2020 000 21:38 | Témata: Poradna Hi-Fi systémy

Funkce d.bass u mikrověží panasonic

koupil jsem si mikrověž SC-PMX92 a při zapínání/vypínání funkce d.bass neslyším prakticky žádný rozdíl v podání hloubek. Přímou regulací samostatným ovladačem jsou naopak rozdíly velmi zřetelné. Je to vlastnost všech těchto přístrojů nebo mohu nefunkční d.bass reklamovat?

  • VaP

    VaP

    27. března 2020

    Už nemusím čekat na odpověď odborníků a mohu si dát odpověď i sám:
    svoji novou minivěž SC-PMX92 jsem reklamoval v obchodě, byla odeslána do smluvního servisu pro Panasonic a přišla zpět s vyjádřením, že funkce d.bass je v pořádku a pro tón 63Hz je slyšitelná. Bohužel žádná jiná technická specifikace (tzn. jaké mají být naměřené hodnoty zesílení) se mi nedostalo. Ani hotline tohoto výrobce mi takovou informaci neposkytl. Proto jsem spojil sluchátkový výstup minivěže se vstupem zvukové karty na notebooku, který má nainstalovanou aplikaci AUDACITY a dospěl jsem k následujícímu poznání:
    d.bass zesiluje pouze hluboké tóny (60-100Hz) max. o 60% a regulace hloubek je samostatně mění také až o -+60% (ta je k dispozici v rozsahu +-4 stupně). Největší společné zesílení je ovšem jen o 100%. Měření jsem prováděl odečítáním změn amplitudy ve zmíněné aplikaci, jako vstup jsem ve věži přehrával vygenerované sinusové tóny z flešky (uložené jako soubory FLAC).
    Když jsem zkoušel měřit změny průměrné amplitudy z reprodukované hudby z CD (nahrávka s velkým gongem), zesilovala funkce d.bass o necelých 50% a sluchem jsem to jen stěží rozeznal. Naproti tomu moje stařičká věž SONY dokázala za stejných podmínek zesílit ve stejném místě CD hudbu funkcí groove o celých 360%!
    Na obhajobu nové věže ovšem musím konstatovat, že její zvuk je dostatečně sytý i čistý a sestava má jednu přednost, kterou jinde stěží najdete - hloubky i výšky se regulují otočnými knoflíky...

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.